Uncategorized

Во тек се апликациите за Европските награди за одговорно домување. Сите кои сакаат да аплицираат може да се информираат на линкот и да аплицираат до 31 декември 2021.Претседтелката на ОДС, Маја Сталеска, ќе биде дел од жири комисијата која ќе прави евалуација на дел на...

Се радуваме што ќе бидеме дел од грантистите на Цивика Мобилитас, како едни од добитниците на мали акциски грантови.Честитки за останатите организации:🔹 Housing and Tenants Organization 🔹 National Council for Gender Equality Macedonia🔹 Фондација за развој на мали и средни претпријатија - Куманово 🔹 Angelcats sanctuary 🔹 Klubi...

Ве покануваме на конференцијата „Аспектите на домувањето и правата на станарите“, која ќе се одржи на 26ти октомври, онлајн на платформата Zoom. На конференцијата ќе ги претставиме резултатите од спроведеното истражување на постоечките законски регулативи и перцепцијата на граѓаните во нашата земја. Ќе имаме и можност...

Зелен договор (Green Deal) од клучно значење за закрепнување на економиите после COVID-19. Франција и Германија се приклучуваат кон 10те други земји од ЕУ кои повикуваат кон зелен договор како излез од кризата. “Зелениот договор претставува патоказ за тоа како да направиме вистински избори и да...

58 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје. Катастрофа која предизвика човечки жртви, огромна материјална штета и целосно го промени ликот на градот. Еден од најпогодениот аспект е домувањето, кој во најголема мера е уништен. Срушени се 15.800 станови, а оштетени околу 28.000. Над 200.000 луѓе останале...

Поплавите во западна Европа покрај многуте човечки жртви, предизвикаа и огромни материјални штети и оставија многу луѓе без дом. Природата уште еднаш се покажа како посилна во однос на човекот, додека домувањето ранливо во пресрет на климатските промени. Климатските промени само ја влошуваат состојбата и во иднина...