новости Tag

Во Паркот на Франкофонијата во Скопје се одржа првиот „Фестивал за домување: Безбедно, достоинствено и пристапно домување за сите“ во организација на Организацијата за домување и станари (ОДС), Фондацијата „Фридрих Еберт” (ФЕС) и Социјалдемократската младина на Македонија. На фестивалот се отворија прашања поврзани со домувањето и...

На тркалезната маса „Домувањето и младите во Северна Македонија“ која се одржа вчера во Влада, нашата претседателка Маја Сталеска истакна дека Организацијата за домување и станари ОДС e единствена организација за заштита на потстанарските права, се залага за фер и еднакви можности за сите граѓани...

Во просториите на Europe House Skopje се одржа првата работилница во рамки на проектот ,,Активни млади за соодветно домување". Работилницата беше поделена во два дела. Вовед во работилницата даде претседателката на ОДС, Маја Сталеска. Во првиот дел од работилницата, експертката Ива Петрунова ја посочи важноста на правото на...

Организацијата за домување и станари ОДС Скопје организира полудневни работилници во Скопје за млади до 29 години. Работилниците се во склоп на проектот „Активни млади за соодветно домување" кој се спроведува со поддршка на регионалниот проект СМАРТ Балкан - Граѓанско општество за поврзан Западен Балкан,...

Ве известуваме дека во рамките на проектот "Правата на домување во движење“, поддржан од Olof Palme International Center, спроведе фокус групи со граѓани од 5 различни општини во Македонија (Битола, Штип, Скопје - општина Карпош, Центар и Аеродром). На фокус групите разговаравме за предизвиците и искуствата...

ОДС одржа серија на вебинари кои покрај домувањето во својот фокус имаше и специфични теми кои беа обработувани.Првата средба се одржа на 01.09.2022, кога зборувавме за домувањето како основа за развој и за моделите на системски решенија во домувањето. И благодариме на д-р. Лилјана Алчева...

ОДС гостуваше воГостивар и Тетово.Во Гостивар да зборуваме за домувањето и проблемите на потстанарите. Голема е потребата за креирање на модели за домување кои ќе одговорат на потребите на лицата кои живеат во ризик од сиромаштија, социјална исклученост или имаат друга потешка здравствена или физичка...

Денес во просториите на Јавна Соба во Скопје, го презентиравме истражувањето на тема “Младите и домувањето” како дел од проектот “Младите и правото на домување“ поддржан од малите грантови на Цивика мобилитас. Главни заклучоци од истражувањето се дека младите не се запознаени со Законот за...

Благодарност до нашите партнери од Босна и Херцеговина Censor и Gender in Housing за нивното гостопримство и споделените знаења за родовите искуства во домувањето.   Работната средба ни донесе нови видици, но и ни потврди важни теми. Линк од оригиналната објава ТУКА . ...