Author: admin.hto

ОДС и Censor одржаа работна среба.  Пред се им благодариме на нашите партнери Censor од Босна и Херцеговина за вчерашната работна средба.Продолжуваме да работиме на правните аспекти на домувањето и подготовката на капацитетите на ОДС за застапување на правата на потстанарите во Македонија. Благодарност до Olof Palme International...

ОДС дел од фестифалот на Civica Mobilitas ! Бевме присутни со свој штанд на кој споделивме информации за нашите активности и можност да станете член на организацијата. Фестивалот беше исполнет со прекрасна програма и претставници на околу 100 граѓански организации. Голема благодарност до Civica Mobilitas за укажаната можност...

ОДС и MYLA партнери за долгорочни цели. На почетокот на октомври, 2022 година потпишавме меморандум за соработка со Македонско здружение на млади правници/Macedonian Young Lawyers Association . Целта на овој Меморандум е меѓусебна соработка и реализација на заеднички активности кои ќе придонесат кон подобрување на условите...

ОДС официјално - членка на Интернационалната Унија на Станари IUT International Union of Tenants. Среќни сме што сме дел од глобалното семејство на организации кои ги застапуваат потстанарските права и работат на унапредување на условите за домување во светот. ...

ОДС во посета на Шведската Амбасада (Embassy of Sweden in Skopje ) заедно со  партнерите од Hyresgästföreningen . На средбата разговаравме како може да ја унапредиме состојбата со домувањето и станарските права во Македонија учејќи од добрите модели на домување во Шведска. Им благодариме на Шведската Амбасада во...

ОДС во просториите на студентскиот дом Гоце Делчев во Скопје, одржа работна средба со студентите кои живеат во студентските домови и под кирија во приватни станови. Разговаравме за предизвиците кај домувањето на студентите и младите и потребата за развој на модели за домување. Студентите имаат право...

Ја имавме честа да пристигне делегација од високи претставници на Шведската унија на станари во Скопје. Одржавме работна средба и тренинг сесија во која разменивме искуства за:• Како успешно да се изгради движење и членство на потстанари во Македонија• Кои се добрите практики во однос на...

Во октомври имавме делегација од учесници на регионална конференција за домување во Тузла, Босна и Херцеговина. Претставници имавме од Министерство за труд и социјална политика, Habitat for Humanity Macedonia, Регулаторна комисија за домување на Македонија, Македонско здружение на млади правници/Macedonian Young Lawyers Association и Friedrich-Ebert-Stiftung Skopje.Целта...

Во просториите на Europe House Skopje во Скопје, го одбележавме Хабитат ден – светски ден на живеалиштата кој воедно е и интернационален ден на потстанарите во светот.Панел дискусија беше посветена на предизвиците со домувањето во Македонија за да се издигне важноста на домувањето на секој...

На 3ти октомври 2022 година се случи глобално одбележување на светскиот ден на живеалиштата Хабитат ден кој воедно е и интернационален ден на потстанарите.Оваа година темата беше Mind the Gap. Leave No One and Place Behind, каде ќе се разгледува проблемот со растечката нееднаквост и...