Author: admin.hto

На 17 август ја објавивме веста за продолжување на соработката со Olof Palme International Center  на која сме навистина горди!Ова партнерство и проектот „Правата на домување во движење“, се залагаат за да создадат платформа за застапување на правата на станарите, креирање на движење на станарите...

Дали знаете дека дури 39% од глобалните емисии се припишуваат на зградите? Токму затоа со радост известуваме дека се приклучивме на Коалицијата за клима!  Затоа што домувањето зазема најголем процент од изградената градска повшина;  Затоа што градење во слободните зелени површини во градот предизвикува топлински острови и го...

Во тек се апликациите за Европските награди за одговорно домување. Сите кои сакаат да аплицираат може да се информираат на линкот и да аплицираат до 31 декември 2021.Претседтелката на ОДС, Маја Сталеска, ќе биде дел од жири комисијата која ќе прави евалуација на дел на...

Имавме прекрасен состанок со нашите партнери Censor од Босна и Херцеговина и ADP-Zid од Црна Гора. Заедно ќе соработуваме во областа на домувањето, одржливото домување и младите и креативните решенија. Ќе развиваме и разменуваме добри практики од регионот.Вмрежувањето е исклучително важно во процесите на работа!...

Се радуваме што ќе бидеме дел од грантистите на Цивика Мобилитас, како едни од добитниците на мали акциски грантови.Честитки за останатите организации:🔹 Housing and Tenants Organization 🔹 National Council for Gender Equality Macedonia🔹 Фондација за развој на мали и средни претпријатија - Куманово 🔹 Angelcats sanctuary 🔹 Klubi...

Ви благодариме на сите кои бевте дел од Конференција на ОДС, одржана на 26ти октомври, каде разговаравме за состојбата со домувањето во Македонија, регионот, ЕУ и глобално. Имавме прекрасни гости говорници кои ги споделија добрите практики во нивните земји, предизвиците со кои се соочуваат и...

Ве покануваме на конференцијата „Аспектите на домувањето и правата на станарите“, која ќе се одржи на 26ти октомври, онлајн на платформата Zoom. На конференцијата ќе ги претставиме резултатите од спроведеното истражување на постоечките законски регулативи и перцепцијата на граѓаните во нашата земја. Ќе имаме и можност...

Зелен договор (Green Deal) од клучно значење за закрепнување на економиите после COVID-19. Франција и Германија се приклучуваат кон 10те други земји од ЕУ кои повикуваат кон зелен договор како излез од кризата. “Зелениот договор претставува патоказ за тоа како да направиме вистински избори и да...

58 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје. Катастрофа која предизвика човечки жртви, огромна материјална штета и целосно го промени ликот на градот. Еден од најпогодениот аспект е домувањето, кој во најголема мера е уништен. Срушени се 15.800 станови, а оштетени околу 28.000. Над 200.000 луѓе останале...